Jo Delahaut

Jo Delahaut is geboren in 1911 te Vottem bij Luik en gestorven in 1992 te Schaarbeek. Delahaut studeerde aan de Luikse academie voor schone kunsten en behaalde een doctoraat in de kunstgeschiedenis aan de universiteit van Luik. Hij gaf les aan onder andere de École Nationale Supérieure d'Architecture et des Arts visuels in Ter Kameren, opgericht door Henry Van de Velde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Delahaut nog expressionistische, figuratieve werken. Kort daarna echter begon hij geometrisch abstract te schilderen. De kleur van de geometrische oppervlakken primeert. Met verloop van tijd werden zijn werken steeds verder uitgepuurd en steeds abstracter. De geometrische abstractie van Delahauts werken is erop gericht om intellectuele activiteit op te wekken: het is een soort metataal die zich richt tot de geest.

Delahaut is zonder twijfel één van de belangrijkste naoorlogse schilders in België. In 1947 was hij de enige vertegenwoordiger van de radicaal abstracte kunst in de Jonge Belgische Schilderkunst. Samen met Pol Bury, Jean Milo, Georges Collignon en Albert Saverys richtte Delahaut in 1952 de groe Art Abstrait op. Daarnaast stond Delahaut ook aan de wieg van Art Abstrait - Formes en Art Construit, respectievelijk opgericht in 1956 en 1960. Delahaut was ook erg goed bevriend met beeldhouwster Hilde Van Sumere. Zo zei hij ooit tegen haar dat je in dit land goed gek moet zijn om kunstschilder te worden en dat je dubbel zo gek moet zijn om beeldhouwer te worden.

Musea zoals het M HKA in Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben werken van Delahaut in hun collecties.

AP'ART organiseerde reeds twee tentoonstellingen met het werk van Jo Delahaut. Van 13 september 2015 tot 18 oktober 2015 toonden we het werk van Delahaut samen met de grafische partituren van Frank Agsteribbe, geïnspireerd door Delahauts composities. Van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017 toonden we zijn werk in de grotere tentoonstelling 'Lijnen.'


Terug naar overzicht

Collection