Amédée Cortier

Amédée Cortier is geboren op 4 oktober 1921 in Gent en er gestorven op 11 februari 1976. Hij studeerde van 1936 tot 1942 aan de Academie van Gent. Om de kost te winnen, werkte Cortier in het dagelijkse leven als huisschilder.

Het werk van Amédée Cortier maakte een aanzienlijke evolutie door: namelijk van stillevens tot werken die enkel en alleen uit kleur bestaan. Aan het begin van zijn carrière werkte hij vooral expressionistisch. Rond 1950 begon Cortier te experimenteren met geometrische abstractie. In het verdere verloop van de jaren 1950 wordt zijn werk echter vooral gekenmerkt door het kubisme. Zijn kunst maakte een steeds verder uitpurende, abstraherende evolutie door. Vanaf het begin van de jaren 1960 koos Amédée Cortier definitief voor de geometrische, abstracte kunst. De figuratieve elementen kwijnen steeds verder weg, tot 1967, wanneer hij overschakelde op monochromie. Aldus is Amédée Cortier één van de belangrijskte vertegenwoordigers van de fundamentele kunst, waarbij kunstenaars opnieuw terug gaan naar de basis, naar de fundamenten van de schilderkunst. Voor Amédée Cortier is dit uiteraard kleur. Met de monochromie in zijn werk wil hij vooral meditatie en emotie opwekken. In dat opzicht kan je Cortier gerust omschrijven als een Gentse Mark Rothko, voor wie hij overigens veel bewondering had. Daarnaast had Cortier ook veel waardering voor Piet Mondriaan, vanwege de kracht die uitgaat van zijn abstracte composities.

Amédée Cortier werd lid van het Gentse kunstenaarscollectief Plus-groep, opgericht in 1966 door zijn kunstenaarsvriend Yves De Smet en Jan Van den Abbeel. Dit collectief van "Gentse constructivisten" zou uiteindelijk uiteenvallen, waarna Plus Kern Centrum voor Constructieve Vormgeving werd opgericht in 1969. Het werk van Amédée Cortier werd actief gepromoot door Plus Kern: zo kreeg hij in 1969 een solotentoonstelling. In 1973 kreeg Cortier internationale erkenning met de Sikkensprijs.

Amédée Cortiers werk is terug te vinden in de collecties van het S.M.A.K in Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge, de Cera-collectie in beheer van M-Museum Leuven en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

AP'ART stelde werken van Cortier tentoon in de expositie "Lijnen," die van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017 liep.


Terug naar overzicht

Collection