Gilbert Decock

Gilbert Decock werd geboren te Knokke in 1928 en is er gestorven in 2007.

Hij volgde zijn opleiding aan de Academie van Brugge. Decock was een erg belangrijke vertegenwoordiger van de Belgische, abstracte kunst en bovendien een uitgesproken verdediger van de zuivere, harde abstractie. Zijn werk valt zonder meer te categoriseren bij de geometrisch abstracte schilderkunst. Decocks werk is bovendien erg minimalistisch: zowel in kleurgebruik als in vorm beperkte hij zich. Qua kleur gebruikte hij quasi uitsluitend wit, zwart en grijstinten. Qua vormen beperkte hij zich tot de cirkel en het vierkant. De cirkel symboliseert het oneindige, het goddelijke, terwijl het vierkant het begrensde en het aardse symboliseert.

Hij behaalde twee onderscheidingen voor zijn schilderkunst, in 1966 de Europaprijs en in 1967 de prijs van de stad Knokke. Van 1966 tot 1968 was hij lid van de groep 'Geoform'.

AP'ART stelde het werk van Gilbert Decock al twee keer tentoon. Een eerste keer in de grotere tentoonstelling 'Lijnen', die van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017 liep, een tweede keer samen met het werk van Dieter Lannoo, van 24 maart 2019 tot 5 mei 2019.


Terug naar overzicht

Collection