Gilbert Swimberghe

Gilbert Swimberghe is geboren in 1927 in Sint-Andries en in 2015 gestorven te Brussel.

Gilbert Swimberghe volgde les aan de Kunstacademie van Brugge en tijdens zijn legerdienst aan de Kunstacademie van Sint-Joost-ten-Node. Geïnspireerd door Constant Permeke, begon Swimberghe expressionistisch te schilderen. In 1958 zou hij echter Luc Peire en Victor Servranckx ontmoeten. Door deze ontmoeting begon hij te experimenteren met niet-figuratief werk. Zijn kunstenaarsloopbaan kan gezien worden als de steeds verdere uitpuring en uitzuivering van zijn expressionistisch werk. Uiteindelijk zou de driehoek de basis worden voor de werken van Swimberghe. De kleuren die Swimberghe gebruikt, zijn eerder gedempt. Kunstcritici onderscheiden verschillende periodes in zijn oeuvre, waarbij hij telkens het effect van één enkele kleur, of van een beperkte combinatie schakeringen, op de vlakken onderzocht. Hierdoor vindt Swimberghe dus ook aansluiting bij de fundamentele schilderkunst. Swimberghe maakte zijn beste werken in zijn zogenaamde 'witte en grijze periode' tussen 1975 en 1990.

Swimberghe sloot zich aan bij een aantal kunstgroepen, zoals Raaklijn in Brugge, Groupe Mesure in Parijs en Gruppe INT in Hagen. Tijdens zijn leven kreeg Swimberghe verschillende onderscheidingen, zoals de Provinciale Prijs voor Schilderkunst van de provincie West-Vlaanderen in 1950 en 1955, de Talensprijs en de Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst in 1958 en ten slotte de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor kunstenaarsloopbaan in 1987.

Swimberghe heeft verschillende belangrijke tentoonstellingen gehad, waaronder die in het Brugse Groeningemuseum in 1977 en in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel in 1984. Tal van Belgische musea hebben werken van Swimberghe in hun collectie, maar ook in buitenlandse collecties zijn er werken van Swimberghe terug te vinden. Zo zijn er werken van Swimberghe in New York, in Leverkusen, Milaan, Rio de Janeiro...

AP'ART stelde werk van Gilbert Swimberghe tentoon tijdens de expositie 'Lijnen,' die van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017 liep.


Terug naar overzicht

Collection