Michel Seuphor

Michel Seuphor, pseudoniem voor Ferdinand Louis Berckelaers, werd geboren in 1901 te Borgerhout en overleed in 1999 te Parijs. Seuphor studeerde in 1918 af aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. Hij publiceerde toen enkele gedichten onder de naam Seuphor, een anagram van Orpheus, de mythologische Griekse dichter. Seuphor was actief in avant-gardekringen, maar voelde zich niet voldoende gewaardeerd in Antwerpen. Deze gepercipieerde miskenning gaf de aanleiding tot zijn definitieve verhuis naar Parijs in 1925. In Parijs kwam hij in contact met kunstenaars zoals Theo Van Doesburg, Georges Vantongerloo en Piet Mondriaan. Vooral de invloed van Mondriaan blijkt uit Seuphors eerste geometrisch, abstracte gouaches.

Seuphor was één van de belangrijkste voorvechters van de abstracte kunst. Zo stond hij aan de wieg van diverse avant-garde kunstgroeperingen en tijdschriften. In de periode 1934-1948 hield Seuphor zich vooral bezig met literaire activiteiten. Hij schreef standaardwerken betreffende de abstracte kunst, waaronder een monumentale studie over Mondriaan. Vanaf de jaren 1950 hervatte hij echter ook zijn beeldende activiteiten. Vanaf 1951 maakte hij de zogenaamde leemtetekeningen, waarbij hij met een pen horizontale lijnen trok uit de losse pols. Gaandeweg begon hij ook collagetekeningen te maken, en verkende hij ook de mogelijkheden van de toegepaste kunst. Uiteindelijk synthetiseerde hij zijn beeldende en literaire talenten in de zogenaamde tableaux-poèmes. Deze kunstwerken, waarin ook het literaire een belangrijke rol speelt, bleef hij tot aan zijn dood vervaardigen.

Michel Seuphor is internationaal bekend, wat resulteerde in tal van tentoonstellingen in het binnen- alsook buitenland.

AP'ART organiseert van 13 oktober 2019 tot 17 november 2019 een tentoonstelling met Seuphors leemtetekeningen, collagetekeningen en tableaux-poèmes naast het werk van Luc Peire.


Terug naar overzicht

Collection