Roger Raveel

Roger Raveel werd in 1921 geboren in Machelen-aan-de-Leie en is gestorven te Deinze in 2013. Raveel wordt vaak gezien als een postexpressionistisch kunstenaar wiens werken aanleunen bij de popart, maar niettemin valt zijn werk moeilijk te categoriseren.

Raveel was al van jongs af aan gebeten door de kunstmicrobe. Hij vatte een opleiding aan in de Stedelijke Academie van Deinze, waar hij ook scheikunde en kunstgeschiedenis volgde. Uiteindelijk zou hij zijn opleiding tijdens de Tweede Wereldoorlog verder zetten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, waar hij les kreeg van onder andere Hubert Malfait. Zelf werd Raveel docent aan de Stedelijke Academie van Deinze, waar hij Raoul De Keyser als belangrijke leerling had.

Het vroege werk van Raveel leunt heel sterk aan bij de oude, Vlaamse schilderstijl zoals die van Gustaaf De Smet en Permeke. In de periode 1955-1961 schilderde hij vooral abstract. In de jaren 1960 ontstond onder zijn initiatief de zogenaamde 'Nieuwe Visie.' Deze 'Nieuwe Visie' gaat vooral over een andere kijk op de wereld, dewelke Raveel zichtbaar wilde maken via zijn kunstwerken. Zijn schilderijen kenmerken zich dan ook door een mengeling van het abstracte en het figuratieve. Typisch voor zijn werk was ook de wasdraad, de betonnen muurtjes, en het volledig witte vierkant. Die witte vlakken stellen in feite leegtes voor of afwezigheid. De inspiratie hiervoor vond hij in de was die buiten hing te drogen, en zo een deel van het zicht, van de werkelijkheid verborg. Figuren kregen in een werk enkel een duidelijk gezicht als ze voor het werk van cruciaal belang waren. Soms verwerkte Raveel ook echte spiegels in zijn kunstwerken, omdat de omgeving op die manier een integraal onderdeel werd van het schilderij.

Roger Raveel werd als het ware ontdekt door baron Ernest Van Zuylen, die als eerste het werk kocht van Raveel. Dit zette Raveels carrière in gang: zo werd hij ook gevraagd om deel te nemen aan de Biënnale in Venetië en aan Documenta in Kassel. Bovendien kreeg hij ook verschillende onderscheidingen en prijzen. In 1999 werd het Roger RaveelMuseum geopend in Machelen-aan-de-Leie, dat uiteraard een grote collectie van Raveels werk herbergt. Naast het Roger RaveelMuseum is zijn werk ook opgenomen in de collecties van musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en het S.M.A.K. in Gent.


Terug naar overzicht