Yves De Smet

Yves De Smet werd geboren in 1946 te Gent en is er in 2004 gestorven. Hij studeerde monumentale kunsten en moderne wijsbegeerte.

Aanvankelijk bestond het oeuvre van De Smet vooral uit monochrome reliëfs, architecturale integraties, minimalistische constructies en concrete poëzie. In 1964 komt De Smet in contact met Amedée Cortier, met wie hij heel goed bevriend zou raken. In 1966 richtte De Smet samen met Willy Plompen en Jan van den Abbeel de Plus-groep op. De kunstenaars in deze groep noemden zichzelf ook wel de "Gentse constructivisten." Het was hun doel om de schilderkunst te verheffen tot een totale, multisensorische ervaring. Het ervaren van kunst moest meer zijn dan het louter bekijken van een kunstwerk aan de muur. Bovendien keerden ze zich ook tegen de idee dat kunst narratief, symbolisch of expressionistisch moest zijn. De Plus-groep viel uiteen in 1968. In 1969 richtte De Smet samen met Cortier de Plus-Kern-groep op, een centrum voor constructieve vormgeving.

Uiteindelijk verliet Yves De Smet de constructivistische kunst en focuste hij zich op de conceptuele kunst. Het concept van relaties staat hierbij centraal. Deze relaties kunnen taalkundig zijn, maar ook wiskundig, materieel of gevoelsmatig, of zelfs een combinatie van dat alles.

Het is jammer dat een groot kunstenaar zoals Yves De Smet niet de erkenning krijgt die hij verdient. AP'ART heeft het dan ook als haar missie opgevat om zijn werk in de kijker te zetten. We hebben werken van Yves De Smet in permanentie en hebben reeds twee tentoonstellingen met zijn werk georganiseerd. De eerste tentoonstelling liep van 15 maart 2015 tot 12 april 2015, bij de tweede tentoonstelling, van 19 november 2017 tot 17 december 2017, confronteerden we De Smets werk met dat van Dieter Lannoo.


Terug naar overzicht

Collection